SwedenZweden

Er staan miljoenen iepen verspreid over heel Zweden. Veel van de grotere en waardevolle iepen staan echter in stedelijk gebied.

Iepziekte wordt voornamelijk verspreid door de iepenspintkever. Er komen in Zweden drie verschillende soorten voor: S. Scolytus (Fabr. 1775), S. laevis and S. multistriatus (Marsh. 1802). De laatste komt alleen voor op het eiland Gotland. Zweden maakte voor het eerst kennis met iepziekte in 1950 en sinds 1980 komt de Ophiostoma novo-ulmi (de agressievere vorm) voor. Dankzij het klimaat is iepziekte nog niet tot het hele land doorgedrongen. Echter, door de klimaatsverandering wordt wel een snelle verspreiding verwacht. Helaas waren de eerste tekenen van deze snelle verspreiding al in 2010 zichtbaar.

Huidige gewasbeschermingsmiddelen en werkwijzen

De twee methodes die in Zweden worden toegepast zijn het saneren van zieke bomen (verwijderen en afvoeren van zieke iepen) en het insmeren van het wortelopschot met RoundUp (om verspreiding via wortelcontact te voorkomen). Dit laatste vindt als proef plaats op Gotland. Zo kan worden gekeken of verspreiding via wortelcontact voorkomen kan worden zonder bomen in de buurt te beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten dat de middelen gericht waren op het onder controle krijgen van de verspreiding van iepziekte. Geen van deze middelen hebben een preventieve werking, zoals DutchTrig® dat wel heeft. Dit is van groot belang voor Gotland, waar de iep één van de weinige soorten is die het goed doet en waar iepen in het barre klimaat uitgroeien tot bomen van formaat.

Toekomst

Door heel Zweden zijn iepen hooggewaardeerde bomen en de individuele exemplaren zorgen voor de mooiste beelden in en buiten de steden. Door de start van de injectiecampagne in 2010 is in Zweden het besef gegroeid dat boomeigenaren de kans hebben om hun iepen te beschermen.

Vind onze expert bij u in de buurt

Nordic Tree Care AB
Contact:
Thilo Beeker
Box 17063
10462  Stockholm
Tel: +46 (0)8 57 14 25 30
Mob.:+46 (0)7 04 25 32 34
www.nordictreecare.com
nordictreecare@gmx.com

Vergunningen

DutchTrig® is in april 2010 in Zweden geregistreerd bij de Kemikalieinspektionen als plantbeschermingsmiddel.

Projecten in Zweden

Andere projecten