Het gebruik

Injecteren

BTL Bomendienst heeft begin jaren 90 een zeer snel, veilig en betrouwbaar draagbaar micro-injectiesysteem ontworpen, waarmee het middel in enkele seconden door de boom wordt opgenomen. De boomspecialist kan hierdoor in het seizoen grote aantallen bomen per dag behandelen, waardoor de kosten beperkt worden. De methode maakt het mogelijk om:

  • het middel gedoseerd te gebruiken;
  • het alleen op de gekozen boom te gebruiken;
  • een directe opname door de boom te verzekeren;
  • de jongste jaarring effectief en met zo weinig mogelijk schade te bereiken;
  • zo min mogelijk de natuurlijke barrières tussen oude infecties en gezond hout te verbreken;
  • op grote schaal bomen te beschermen.

Tijdstip van behandeling

DutchTrig® wordt één keer per jaar toegepast. De behandeling moet in het voorjaar plaatsvinden bij minimaal 25% bladontwikkeling, zodra het blad uitloopt en voordat infecties van iepziekte zich voordoen. Bij injecties die later in het seizoen plaatsvinden, bestaat het risico op vroege infecties.

Plaats van injecteren

Het middel wordt geïnjecteerd in de stam van de boom, meestal borsthoogte. Om de 10 centimeter wordt de guts van het injectiepistool door de bast gestoken en wordt de juiste hoeveelheid DucthTrig® vrijgelaten met een haal van de trekker. Boor- of drukmachines (macro-injecties) of het blootleggen van wortels is niet nodig. De insteekhoek van de guts is zo ontworpen dat de jongste jaarring wordt doordrongen, maar de oudere jaarringen niet beschadigd raken. Hierdoor wordt voorkomen dat oude infecties opnieuw vrijkomen in de jongste jaarring.

Wie injecteren iepen?

Het injecteren van iepen gebeurt altijd door specialisten. Wereldwijd wordt het middel alleen toegepast door getrainde en door idverde Bomendienst goedgekeurde vakmensen. U vindt onze partners hier.

Projecten